14 Οκτωβρίου 2016

Πως νιώθει άραγε ο δυσλεξικός…


Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει περιγραφές οι οποίες παρουσιάζουν την ανάγνωση των δυσλεξικών ή πιο σωστά το λανθασμένο τρόπο ανάγνωσής τους.

Οι ειδικοί, βασιζόμενοι κυρίως σε προσωπικές παρατηρήσεις, περιγράφουν την αναγνωστική δυσκολία καταλήγοντας στα λάθη που κάνουν οι δυσλεξικοί αναγνώστες και συντάσσουν απλώς λίστες συμπτωμάτων.

Καμία περιγραφή δεν είναι ικανή να αναπαραστήσει τα γνωστικά "μονοπάτια" που επιλέγει ο δυσλεξικός κατά την αναγνωστική διαδικασία. 

Κυρίως όμως, καμία λίστα λαθών δεν μπορεί να περιγράψει τι νιώθει ο δυσλεξικός όταν πασχίζει να διαβάσει.


Όλες αυτές οι τετριμμένες περιγραφές υστερούν «ενσυναίσθησης» αφού δεν σε κάνουν να αισθανθείς αυτό το «ιδιαίτερο κόμπιασμα» που σου κόβει την ανάσα την ώρα που διαβάζεις. 
Δεν νιώθεις τη πραγματική φύση της δυσκολίας που σε κάνει να νιώθεις χαμένος και ανίκανος.

Γιατί απλούστατα οτιδήποτε και να διαβάσεις έχει την μορφή του "γνώριμου", του "εύκολου".
Τι θα συνέβαινε, όμως αν οι "τυπικοί" αναγνώστες διάβαζαν ένα βιβλίο γραμμένο στα πρότυπα της δυσλεξικής επεξεργασίας; 

Πιθανόν να αντιλαμβανόμασταν ότι η υπερπροσπάθεια χωρίς την αντίστοιχη ανταμοιβή οδηγεί εύκολα κάποιον στην παραίτηση και την "τεμπελιά".

Κάτι παρόμοιο νιώθεις όταν ξεφυλλίζεις το βιβλίο-λεύκωμα του γραφίστα (και δυσλεξικού αναγνώστη) Sam Barclay.Ο Barclay με την ιδιαίτερη οπτική του δυσλεξικού συγκέντρωσε όλες τις αναγνωστικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, μεταμόρφωσε τα γράμματα σε σχήματα και δημιούργησε οπτικές πλάνες και πολλά άλλα «τεχνάσματα» τα οποία σε «βυθίζουν» πετυχημένα στα συναισθήματα της δυσλεξικής ανάγνωσης.

Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται «δυσλεξικά κοπιαστική» μα ταυτόχρονα συναρπαστική για όλους τους «τυπικούς» αναγνώστες.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του υπέροχου βιβλίου-λευκώματος μπορούμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει να διαβάζεις «δυσλεξικά».

Ελπίζουμε και εσείς….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου