20 Νοεμβρίου 2016

UNO μαχίες - Η άλλη όψη του πολλαπλασιασμού

Όλοι μας (εκπαιδευτικοί ή γονείς) έχουμε προσπαθήσει να κινητοποιήσουμε τους μαθητές του δημοτικού να ασχοληθούν με την εκμάθηση του πολλαπλασιασμού. Άραγε, είναι τυχαίο πως η αναζήτηση «εκμάθηση της προπαίδειας» στη google φέρνει περίπου 8.000 αποτελέσματα;

Η εκμάθηση του πίνακα του πολλαπλασιασμού είναι μια πολύπλοκη γνωστική διαδικασία (αν και στα μάτια των «έμπειρων»  ενηλίκων φαντάζει εύκολη). 
Απαιτεί από το μαθητή καλή μνήμη, καλή ακουστική αντίληψη, άρτιο χειρισμό των κοινών αλληλουχιών  και κυρίως εννοιολογική επίγνωση του πολλαπλασιασμού.

Με τις UNOμαχίες, χρησιμοποιώντας δηλαδή τις κάρτες του UNO και ένα πίνακα με τετράγωνα 10x10, μπορούμε να κατευθύνουμε εποικοδομητικά και ευχάριστα το μαθητή στην εκμάθηση και κυρίως στην εννοιολογική επίγνωση του πολλαπλασιασμού.

Πως παίζεται
Μαρκάρουμε εντονότερα την περιοχή που θέλουμε να ασχοληθούμε. Π.χ αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τον πολλαπλασιασμό του 5 κάνουμε εντονότερο το περίγραμμα της καρτεσιανής περιοχής (5,10). 
[Πρόταση: Γ’Δημοτικού περιοχή (5,10). Δ’ Δημοτικού περιοχή (7,10).  Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού περιοχή (10,10)].

Στη συνέχεια ο κάθε παίκτης ζωγραφίζει με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρο τα πλοία του.
Καλό είναι το περίγραμμα των πλοίων να είναι  μέσα στα τετράγωνα. Επίσης, το μέγεθος των πλοίων θα πρέπει να διαφέρει και να καλύπτει διαφορετικό αριθμό τετραγώνων αλλά να είναι ίσο και για τους 2 παίκτες.

Μόλις οι παίκτες σχεδιάσουν τα πλοία μοιράζουμε τις κάρτες. Από τις κάρτες έχουμε κρατήσει μόνο τις αριθμητικές κάρτες οι οποίες μοιράζονται ισόποσα (10 κάρτες σε κάθε παίκτη). 

Ο κάθε παίκτης πρέπει να φτιάξει ζευγάρια χτυπημάτων (σσ το 0 είναι για το 10). Δηλαδή να συνδυάζει τις κάρτες του, ώστε το γινόμενο να αντιστοιχεί σε κάποιο τετράγωνο. 
Κάποια χτυπήματα θα είναι εύστοχα και θα χτυπούν το στόλο του αντιπάλου και κάποια άλλα όχι. 

Μόλις φτιάξει ο καθένας τα ζευγάρια, μαρκάρει τα χτυπήματα του στα πλοία του αντιπάλου, αρκεί να πει το αποτέλεσμα σωστά. Αν δεν μπορεί να το βρει, μετράει τα τετράγωνα και γράφει το γινόμενο στη μεριά του ώστε να το ξέρει την επόμενη φορά. 

Αν δεν το γνωρίζει και την επόμενη φορά, ο αντίπαλος χτυπάει δυο φορές.
Νικητής γύρου όποιος έχει στο τέλος τα περισσότερα εύστοχα χτυπήματα.ΜΠΟΥΜ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου